Wat is het verschil tussen iOS, Windows en Android?

Waarom moet je de keuze maken tussen een bepaald besturingssysteem? Welke besturingssystemen zijn er?

De drie populairste besturingssystemen voor smartphones zijn:

  • iOS van Apple
  • Android van Google
  • Windows van Microsoft

In dit artikel worden alle voor- en nadelen van de verschillende besturingssystemen besproken. Een besturingssysteem stuurt de hardware van de smartphone aan waardoor je kunt bellen, internetten, foto’s maken, apps gebruiken. Ze hebben allemaal als doel het zo makkelijk mogelijk maken voor de gebruiker, echter hebben ze allemaal voor- en nadelen. Mobiele provider Simyo heeft ze op een rijtje gezet.

Windows Phone: uniek uiterlijk en snelheid
Windows heeft in vergelijking met Android en iOS de minste gebruikers. Dat geeft echter niet aan dat het slechter is.

Nadelen Windows
Het grootste nadeel van dit besturingssysteem is dat de er een beperkt aanbod is qua apps. De meest populaire apps zijn vaak ook voor Windows beschikbaar maar hebben dan andere mogelijkheden als iOS en Android.

Voordelen Windows
Omdat het geen zwaar besturingssysteem is zijn de goedkoopste Windows Phones snel in gebruik.

Android: populair en flexibel
Google heeft dit populaire besturingssysteem ontwikkeld voor onder andere LG, Samsung, HTC en Sony.

Nadelen Android
De Android telefoons zijn vaak minder snel in gebruik dan iOS en Windows Phones. Doordat fabrikanten hun eigen interface installeren op de smartphones is het zo dat ze langzamer worden in gebruik.

Voordelen Android
Met dit besturingssysteem kan je persoonlijke voorkeuren aanpassen. Op het beginscherm kan je naast apps ook widgets plaatsen, bijvoorbeeld het weer.

iOS: grondlegger
Apple heeft het besturingssysteem iOS ontwikkeld.

Nadelen Apple
Het nadeel van iOS is dat het minder personalisatiemogelijkheden heeft in vergelijking met Windows Phone en Android. Het uiterlijk van de interface is hierdoor minder persoonlijk en saaier.

Voordelen Apple
Het nadeel is ook gelijk een voordeel, door de saaie interface is het wel overzichtelijk voor de gebruiker. Een ander voordeel is dat het de iPhone en iOS goed op elkaar zijn afgestemd waardoor iPhones tot de snelste smartphones behoren.

Wat past goed bij mij?
Als je wilt dat je een snelle telefoon hebt dan is iOS het meest geschikte besturingssysteem. Maak je gebruik van veel apps is Android vaak het besturingssysteem wat de voorkeur krijgt. Windows wordt vaak gekozen als mensen niet veel willen uitgeven en toch een snelle en makkelijke smartphone willen. Lees hier alle voor- en nadelen van de verschillende besturingssystemen.

Verschil-tussen-besturingssystemen

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.