Tip: Top audio apps voor de iPad

Voor amateurmuzikanten, maar ook voor professionals, zijn de audio-apps voor iPad een uitkomst. Dat zelfs professionele muziekanten gebruik maken van de iPad als instrument was onlangs nog in het programma De Wereld Draait Door te zien. Het leuke van de iPad is dat je voor een paar euro kunt experimenteren met virtuele versies van apparatuur die je anders duizenden euro’s kost. Speel het vanaf je iPad zelf, over je muziek installatie of over de computer speakers. We noemen een paar muzikale apps die echt de moeite waard zijn.

Aurora Sound Studio HD is een top-app voor het ontwikkelen van je eigen nummers. Het werkt met verschillende lagen, waarop je eenvoudig verschillende muziekinstrumenten kan programmeren. Begin bijvoorbeeld met een beat, leg er een bassline overheen en de rest van de instrumenten die je wilt gebruiken. Hierna kun je effecten aanbrengen en het exporteren als WAV of AAC. Met BeatMaker 2 kun je beats maken van je eigen samples. Deze kun je koppelen aan de toetsen van een drummachine of synthesizer. Je kunt de samples met tien effecten aanpassen, zoals reverb, delay, bitcrusher of overdrive. Je kunt ook gebruik maken van de samples die standaard met de app worden geleverd.

Sun Vox is een kleine snelle pattern based sequencer met modulaire synthesizers. Het heeft een modulaire interface en geavanceerde synth algorithmes. Uiteraard heeft het alle denkbare effecten in huis en kan je gebruik maken van de MIDI export. Voor een virtuele analoge synthesizer kan je terecht bij BeepStreet Sunrizer. Deze app bevat twee oscillators met onder andere SuperSaw van de Roland JP-8000. Korg iElectribe bootst de Korg Electribe na, een synthesizer en drummachine in een die onmisbaar is voor het maken van dancemuziek. De app heeft eindeloos veel mogelijkheden, met veel klassieke dance-sounds en 64 vooringestelde patronen.

Auria for iPad is een 48-track opnamesysteem voor de iPad. Momenteel is het de meest complete iOS DAW, met alle effecten en processoren die je maar kan bedenken. AAF import en export maakt het mogelijk om complete sessies over te zetten tussen populaire DAW’s als Pro Tools en Logic.

Garageband for iPad mag niet in dit lijstje ontbreken, dit is een progamma dat door Apple zelf wordt uitgegeven. Mensen die al langer met Apple producten bekend zijn zullen dit programma zeker  kennen, het zit namelijk al jaren standaard op Mac computers. Voor de iPad is het programma misschien nog wel meer geschikt door de touch functie van het apparaat.

De termen die in dit artikel worden gebruikt zijn voor de beginnende digitale muziekkant misschien onbekend maar laat je hierdoor zeker niet ontmoedigen. Probeer de apps een voor een en je zult zien dat ze vrij eenvoudig werken.

Gastblog: Arnold – Teufel Audio

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.