Tip: Apps om te stoppen met roken

Goede voornemens, wie heeft ze niet? Al wil je er eigenlijk niet aan toegeven, door alle lijstje, goede voornemens van anderen en de gesprekken die je de eerste weken van het nieuwe jaar voert met de mensen om je heen ga je er toch zelf over nadenken. Het blijkt dat 80% van de Nederlanders een goed voornemens hebben.  Afvallen is het belangrijkste goede voornemen maar ook ‘Stoppen met roken’ staat op het lijstje van heel veel mensen.

De meeste mensen kiezen ervoor om dit ‘cold turkey’ te doen.  Aangezien 84% van de mensen met een goed voornemen hierin niet slaagt, is het dus duidelijk dat je daar wel wat hulp bij kan gebruiken. Nu hebben we daarvoor aanzienlijk meer mogelijkheden als een jaar of 10 geleden, zo zijn er tegenwoordig ook e-sigaretten. Dus je bent niet alleen en hoeft het ook niet alleen te doen!

Even wat voordelen op een rij van het stoppen met roken op korte termijn, voor het geval je toch de neiging had om die sigaret weer op te zoeken;

  • Na 20 minuten worden je bloeddruk en hartritme weer normaal.
  • Je zuurstofgehalte zit na 8 uur weer op een normaal percentage.
  • Na 24 uur beginnen je longen het slijm en andere afvalstoffen die zich ophopen in je longen te verwijderen.
  • Na 48 uur kun je beter proeven en ruiken.
  • Na 72 uur zal je merken dat het ademen je beter afgaat.
  • Na 2 tot 12 weken zal je bloedcirculatie verbeteren zodat je beter kan bewegen.
  • Na 3 tot 9 maanden zullen je hoestjes en eventuele andere ademhalingsproblemen verminderen.

Het is dus zeker de moeite waard, en dan hebben we het nog niet over de welbekende effecten op de lange termijn. Dus; stoppen loont!

Tegenwoordig hebben we naast wilskracht en nicotinepleisters ook de mogelijkheid om op andere manieren hulp te krijgen met stoppen met roken. Een alternatief is de e-sigaret, deze elektronische sigaret is een vervangend middel om de behoefte van de roker te bevredigen met minder nadelige gevolgen als een conventionele  sigaret. Het bevat geen tabak en brandt niet waardoor de gebruiker geen teer en koolmonoxide inhaleert. Hoewel men nog verdeelt is over het gebruik van deze sigaret, is het waarschijnlijk wel een stuk veiliger als het gebruik van een normale sigaret.

We hebben ook bijna allemaal een smartphone  en ook deze kunnen we gebruiken als een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen de nicotine. Op deze site kun je de top 10 beste apps vinden om te stoppen met roken. Er zijn apps die voor je bijhouden hoe lang je al bent gestopt, hoeveel sigaretten je niet hebt gebruikt en hoeveel geld je al hebt bespaard! Ook is er de mogelijk om bij te houden of je zin krijgt in lekker eten en snacks, en of je hier wel of niet aan toegeeft. Dat is dan weer handig om te voorkomen dat je in 2015 niet; ‘afvallen’ op het lijstje met goede voornemens hebt staan.

Sommige apps zijn vooral motivatie apps en zullen je laten weten hoeveel teer je niet hebt ingeademd en wat voor andere voordelen er allemaal zijn aan niet-roken. Of een app waarbij je elke dag wat minder gaat roken, dit is geschikt voor de mensen die er echt veel moeite mee hebben om ineens te stoppen en kunnen zo geleidelijk wennen aan de verminderde opname van nicotine.

Eén app zal je vooral helpen door je leesvoer te geven over roken. Het ouderwetse boekje met; ’20 redenen om te stoppen met roken’ maar dan zo in je smartphone. Ook is er een app waarbij je contact hebt met andere mensen die ook zijn gestopt, zo kun je dus morele steun krijgen bij mensen die precies weten hoe je je voelt. Verder is er nog een app waarbij je rust kan vinden door je te helpen mediteren en een app die je helpt begrijpen waarom je zo graag die sigaret wil.

Een aantal apps zijn betaalde apps maar bedenk je maar eens dat je voor minder als 2 pakjes sigaretten een goede app hebt die je kan helpen om wel duizenden euro’s te besparen! Nog los van alle voordelen voor je gezondheid!

We wensen je heel veel succes met je goede voornemen van dit jaar!

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.