Tip: Anti-virus apps

Van PC’s weten we dat ze vatbaar zijn voor virussen en malware die computers kunnen beschadigen of traag maken. Gelukkig zijn er virusscanners die je computer beschermen. Op de smartphones van tegenwoordig doen we bijna dezelfde dingen als op een normale computer. Toch hebben we weinig bescherming op de smartphone. In dit artikel lees je hoe veilig de smartphone is en wat je kan doen om dit te verbeteren.

Hoe veilig zijn smartphone?

Hoewel wij in Nederland nog weinig last gehad van cybercriminelen hebben zijn er wereldwijd al een paar ongevallen bekend waarbij virussen massaal werden verspreid. Zowel iOS apparaten als ook Android en Blackberry smartphones hebben afgelopen jaar allemaal verschillende incidenten gekend.

Zo heeft meester hacker Charlie Miller begin dit jaar via een app malware op iPhone’s verspreid die gegevens uit het adressen boek kopieerde en misbruikte. Ook Android had deze zomer te maken met een virus dat via weer en reis apps in de Chinese Mobile marktplaats werd verspreid zo’n 100.000 Android smartphones geïnfecteerde.

Gevaar

Eerlijk is eerlijk, kijkend naar de grote hoeveelheid smartphone gebruikers valt het aantal virussen enorm mee. Dit komt vooral omdat veel smartphones gesloten besturingssysteem dat zo is gebouwd dat apps alleen toegang hebben tot datgene dat zij nodig hebben om te functioneren. Google, Apple en RIM  geven alle drie aan dat zij vinden dat hun smartphones geen anti-virus software nodig hebben. Desondanks verwachten de experts dat een grote virus uitbraak op smartphones niet lang kan uitblijven.

Anti virus apps

Toch zijn er verschillende anti-virus apps beschikbaar voor Windows Mobile, Blackbery en Android.

Onlangs kwam Kaspersky Lab als beste uit de test van AV-comparatives. Anit-virus apps beschermen contacten, foto’s en bestanden tegen ongeautoriseerde toegang. Alleen Apple weert nog anti-virus apps uit de App Store. Zij geloven nog steeds in hun gesloten besturingssysteem denken security apps overbodig zijn.

Gastblog: Tessa de Jong

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.