Review: Wileyfox Spark Plus

Omdat onze Note 3 het steeds meer af liet weten moesten wij daar een vervanger voor hebben. Zoekende op internet is onze keus gevallen op de WileyFox Spark Plus, een budget smartphone met toch goede specs voor een goede prijs. Het toestel wordt in de diverse webshops aangeboden voor € 149,-. Het toestel wordt geleverd in een mooi oranje doosje en de broodnodige dingen zitten er bij. Het enige wat wij in het doosje misten zijn oordopjes en een oplader, de USB kabel zit er wel bij. WileyFox heeft het besluit genomen om dit niet standaard te leveren om de kosten zo laag mogelijk te houden. Wel wordt het toestel standaard geleverd met een screenprotector.

Het toestel voelt goed en stevig aan, is niet zwaar. Wat wel opvalt, het WileyFox logo op de achterkant van het toestel. Het is een mooi detail wat je op andere budgetsmartphones niet zo gauw zal zien. Meestal laat het design van budgetsmartphones wat ten wense over. Het toestel heeft een 5″hd scherm en geeft goed beeld met een resolutie van 1280×720 pixels. De processor is een 1,3GHz quadcore van MediaTek en er is 2GB werkgeheugen aanwezig. Dit is ruim voldoende om apps goed te draaien en het toestel heeft weinig moeite met spellen die wat meer van je smartphone vragen, zoals verwacht hapert een zware game zo nu en dan, dit is zeker begrijpelijk door de minder krachtige hardware.

Standaard wordt de smartphone geleverd met 16GB geheugen, hiervan blijft zo’n 12GB over om daadwerkelijk te gebruiken. Dit geheugen is makkelijk uitbreidbaar met een microSD kaartje. Wileyfox geeft aan dat er max 32GB geheugen bijgeplaatst kan worden, maar berichten op het internet geven aan dat de smartphone ook prima werkt met een microSDkaart van 128GB. Zelf hebben wij getest met een 32GB kaartje. Zodra het kaartje is geplaatst vraagt het toestel wat je wilt met het geheugenkaartje, of jehem daadwerkelijk wilt gebruiken om het geheugen van de telefoon uit te breiden of dat je hem als opslag wilt gebruiken om bestanden uit te wisselen. Wij zelf hebben voor de eerste optie gekozen, vervolgens ziet het toestel gewoon netjes dat de 16GB uitgebreid is met de 32GB, dit geeft een totaal van ruim 40GB bruikbaar geheugen voor apps, foto’s enzovoort.

Het toestel draait standaard op CyanogenMod 13.1, Android 6.0.1. Dit betekent dat je een Android versie hebt die vrijwel geen aanpassingen heeft. WileyFox heeft hier alleen wat visuele aanpassingen aan gedaan en een andere app-drawer. Het OS is voor de gebruiker wel volledig aanpasbaar, wij hebben diverse instellingen geprobeerd, maar komen toch iedere keer weer uit op het standaard thema van WileyFox. Verder, het OS is MOD Ready, dat wil zeggen dat je de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld Skype gesprekken met je standaard telefoon app te voeren. Wat nog wel even genoemd moet worden is de optie LiveDisplay, hiermee worden de scherminstellingen aangepast aan de hand van het tijdstip en de lichtomstandigheden.

Natuurlijk is het toestel ook voorzien van een camera, de camera op de achterzijde is 13MP en de camera op de voorzijde 8MP en doen, voor een toestel in deze prijsklasse, prima wat ze moeten doen. Het enige wat opvalt is dat de scherpstellen van de camera wel merkbaar trager is dan die op de duurdere toestellen, maar de foto’s zijn zeker goed te noemen. De camera op de voorkant is zeker goed genoeg om even een selfie te maken of een filmpje van 720p of 1080p. Dit allemaal kan gedaan worden van de zeer overzichtelijke camera app. De camera app is voorzien van genoeg opties om de leukste foto’s en filmpjes te maken.

Wat wel opvallend is, het toestel is voorzien van een wat kleinere accu, de accu heeft een capaciteit van 2200 mAh, dit is voldoende om de dag mee door te komen bij normaal gebruik. Wij hebben tijdens de testen anderhalve dag op een batterijlading gehaald. Wat wel een handige functie is, je kan de accubesparingsmodus automatisch laten activeren. Hierbij kan je kiezen voor 15% of 5% acculading. Tevens is het ook mogelijk om Doze te gebruiken, hiermee zal je toestel minder stroom gebruiken als deze standby staat. En natuurlijk kan je ook een powerbank gebruiken om je toestel tussentijds op te laden.

Onze conclusie, De WileyFox Spark+ is een heerlijk budget toestel, er is gewoon weinig op aan te merken. Het toestel is ook zeker een aanrader voor mensen die een goed en goedkoop budgettoestel zoeken. Zeker hoef je het voor de prijs niet te laten.

586138

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.