Review: Spotify voor iOS

Spotify.com is een van oorsprong Zweedse online muziekdienst, met het hoofdkantoor in Engeland. Met een aanbod van meer dan10 miljoen tracks heeft deze dienst vrijwel zeker bijna alle muziek die jij zoekt.Je kunt met Spotify niet downloaden, het is beperkt tot online afspelen, streams dus.
Dat klinkt misschien als een nadeel, maar dat werkt in Spotify zo soepel dat het voelt alsof die miljoenen tracks op je harde schijf staan, een unieke ervaring.

 

Met de gratis versie Spotify Open kun je in ruil voor reclame maximaal 20 uur per maand luisteren.

Wil je van die reclameboodschappen af, dan kun je kiezen uit:

  • Spotify Unlimited: (€4,99 per maand)
  • Spotify Premium: (€9,99 per maand) Een Premium account is niet alleen zonder reclame, het heeft nog diverse andere voordelen, zoals off-line opslaan van tracks op je mobiel en pc, betere geluidskwaliteit.

Streams worden aangeboden in het Ogg-formaat 160 kbps. Bij de Premium versie is dat zelfs 320 kbps. Ogg is volgens sommigen superieur aan de MP3. Laten we daar niet over gaan discussiëren, de geluidskwaliteit is zonder meer prima. Je kunt je PC rustig aan je stereo-installatie koppelen om zo op de bank te genieten van de immense muziekvoorraad.

Spotify werkt met een eigen programma dat zich soepeltjes laat installeren. Het lijkt sterk op iTunes en is ook net zo gebruiksvriendelijk. De zoekfunctie werkt snel en intuïtief.

De songs starten meteen zonder bufferen en ook tijdens het afspelen treden geen haperingen op. Het is echt alsof je de muziek van je harde schijf draait. Om de eigen servers niet teveel te belasten maakt Spotify gebruik van P2P-technologie. Als gebruiker upload je dus ook materiaal om anderen een perfect lopende stream te garanderen. Van dat uploaden merk je overigens niets.

Het aanbod is uitstekend. Miljoenen tracks in vele genres, ook het aanbod van Nederlandse artiesten is redelijk goed, Blöf , De Dijk het is beschikbaar. Liefhebbers van dance zullen wat minder vaak vinden wat ze zoeken.

Elke muziekliefhebber zal zich voelen als een kind in de snoepwinkel. Dat hebben wij eigenlijk alleen nog gezien bij de iTunes Music Store, maar in die winkel hangt een duidelijk forser prijskaartje aan de snoep.

Je kunt je eigen collectie MP3’s aan Spotify toevoegen, zodat je ook deze via Spotify kunt afspelen en verwerken in playlists. Een genot want je bestaande MP3-collectie wordt zo door Spotify aangevuld met alle andere muziek van deze artiesten.Spotify heeft ook een zogenaamde sociale component. Je kunt met andere gebruikers bijvoorbeeld playlists en tracks delen.

Persoonlijk vind ik het een van de tofste apps die er bestaan, ikzelf heb een premium account en vind het elke eurocent meer dan waard.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.