Review: Speedtest.net (Android)

android-logo-white

De speedtest.net app laat je je internet snelheid super simpel testen. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld eens te kijken of dat 4G nu echt wel zo snel is of wat de snelheid van het netwerk van je provider is in jouw buurt. Als je bijvoorbeeld ziet dat de snelheid een flink stuk lager ligt dan beloofd kun je contact opnemen met je provider om te kijken wat er nu precies aan de hand is. Ook maakt het direct duidelijk of de website die je wilt bezoeken traag is, of dat je eigen verbinding problemen ondervindt.

Voor een eigen project waar ik de mobiele internetsnelheden vergeleek tussen verschillende mobiele providers (resultaten kun je vinden in dit artikel over mobiel internet in de praktijk) had ik precies een dergelijke app nodig dus ik heb speedtest.net uitgebreid getest. Hieronder volgen mijn bevindingen.

Installatie

De installatie gaat zoals de meeste Android apps vrijwel vanzelf, configuratie is niet nodig, de app zoekt zelf uit met welke server verbinding gemaakt moet worden om de snelheid te testen.

Gebruik

De app is erg simpel in gebruik. In het beginscherm vind je een grote knop waar ‘begin test’ op staat, en de enige actie die je hoeft uit te voeren is eigenlijk om op die knop te drukken. Na een klik op de knop start de test en wordt de snelheid van je verbinding getest. Dit wordt gedaan door een bestand te downloaden van de dichtstbijzijnde server in het Ookla netwerk (Ookla is de maker van de speedtest.net app). Dit is meteen een van de grootste voordelen van deze app: door de uitgebreidheid van dit netwerk is er altijd een server dichtbij jouw fysieke locatie zodat er een accurate meting van je snelheid gemaakt kan worden. Na het downloaden en uploaden van twee bestanden zie je direct in je display wat je behaalde snelheid is.
Onderin beeld zijn er nog twee knoppen te vinden waarmee je de weergave van de resultaten in kunt stellen (b.v. kbps of Mbps) en kun je de resultaten van vorige metingen terugzien.

Let op: per meting wordt er een bestand gedownload, dit gaat dus van je interbundel af. Ga dus niet 30x de test herhalen, zo zou je wel erg snel door je bundel heengaan.
Let op 2: het is mij al meerdere keren gebeurd dat ik ongelooflijk hoge snelheden kreeg te zien, om er dan drie seconden later achter te komen dat ik verbonden was met mijn Wifi (op zich wel weer een goede positieve controle natuurlijk).

Conclusie

De speedtest.net app is een simpele app. In dit geval zou ik dat een voordeel noemen, je kunt namelijk op een hele makkelijke manier je snelheid meten. Door het grote netwerk van Ookla is er altijd een server dichtbij je in de buurt en zullen je resultaten betrouwbaar zijn. Voor het meten van je mobiele internet snelheid is er naar mijn mening geen betere app dan deze.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Eensim. Eensim vergelijkt sim only abonnementen waardoor je met een paar klikken weet wat voor jou de voordeligste provider en het goedkoopste mobiele abonnement zijn.

De speedtest.net app is te downloaden via de Android Playstore.

speedtest

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.