Review: Raspberry Pi 3

In navolging op onze review over de Raspberry Pi 2, hebben wij nu de Raspberry Pi 3 aan de tand gevoeld. In de vorige review is te lezen wat de Pi precies is.

Vergeleken met de upgrade van de Pi B naar de Pi 2B is de upgrade naar de 3B maar een relatief kleine upgrade geweest. De CPU is sneller geworden, het apparaat heeft Wifi en Bluetooth gekregen. Deze laatste 2 maken het gebruik van de Pi een stuk aangenamer, je hoeft niet meer een netwerkkabel te trekken en je hoeft geen USB poort meer te gebruiken om een Bluetooth apparaat aan te sluiten.

Wat zijn nou de verschillen met de 2B
Het grootste verschil is de CPU, deze is van een quadcore A7-cortex @ 900Mhz naar een quadcore A53 @ 1200Mhz gegaan. Dat wil zeggen, een stuk sneller. Ook is de processor van 32bits naar 64 bits gegaan. Dit biedt weer wat meer mogelijkheden qua o.a. besturingssysteem. Wat wel een gevolg is van het aanpassen van de processor, het stroomverbruik is iets omhoog gegaan van 3 naar 4 Watt.

Ook heeft het SD kaart slot een kleine wijziging gehad. Het is niet meer het geveerde systeem maar een simpelere versie waar je het SD kaartje in schuift. Of dit een besluit was om de kosten te drukken of dat het oude geveerde slotje gevoelig was voor defecten, dat laten we in het midden.

Tests
Uiteraard is de “standaard” overklok mogelijkheid weer aanwezig op de Pi 3B en dat hebben wij natuurlijk gedaan. Om de Pi over te kunnen klokken hebben we een aanpassing gedaan in de config.txt. In eerste instantie zijn we rustig aan begonnen met overklokken en kregen de Pi stabiel op ongeveer 1350Mhz. Hiermee heeft de Pi 3 een gelijk overklokpercentage als de Pi 2.

Qua films hoef je van de Pi 3 niet veel meer te verwachten dan de Pi 2. De upgrade heeft hier geen invloed op, de pi 3 gaat er het zelfde mee om.

Onze conclusie
Natuurlijk is een upgrade altijd leuk, het wordt (vaak) beter. Of je nu moet gaan upgraden van de Pi 2 naar de Pi 3, dat hangt echt af van waar je de Pi voor gaat gebruiken. Voor het afspelen van video’s, daar heb je de upgrade niet voor nodig.
Maar wil je lekker hobbyen met de Pi? Hem bijvoorbeeld als linuxdesktop te gebruiken? Dan is het zeker een aanrader. De ervaring zal vloeiender zijn en het werkt net allemaal even wat soepeler.

Onze conclusie is dus ook; De upgrade is leuk, maar niet noodzakelijk als je een Raspberry Pi 2B hebt. Maar voor de prijs hoef je hem zeker niet te laten liggen.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.