Nieuws: Windows 8 wordt mogelijk een cross-platform OS

In een early build van Windows 8, zijn aanwijzingen gevonden, dat het een cross-platform OS zal worden. Hierdoor zal het niet alleen op PC’s kunnen draaien, maar ook op smartphones en tablets. Zal het Microsoft hier dan misschien mee lukken, om in de tabletmarkt door te breken?

Het zijn een aantal nieuwe functies, die het vermoeden wekken, dat Windows 8 op meerdere platformen zal kunnen opereren. Een nieuw welkom/unlock-scherm, die doet denken aan het unlock-scherm van de iPhone, is de eerste aanwijzing. Ook een nieuw Ribbon UI in Windows Explorer en een documentlezer, waarvan de ‘application packages’ erg overeenkomen met die van Windows Phone 7, zouden allemaal ten goede komen aan het cross-platform besturingssysteem.

Hetzelfde besturingssysteem op meerdere platformen, biedt voor ontwikkelaars natuurlijk wel een aantal voordelen. Kijk maar naar het iOS, waarbij ontwikkelaars slechts één applicatie op zowel de iPhone, iPad en iPod Touch kunnen uitbrengen.

Paul Thurrott en Rafael Rivera, de twee die met deze ontdekking over Windows 8 kwamen, zeiden er het volgende over:

For this reason, we surmise that the AppX application type could be common to both Windows 8 and Windows Phone 8 (codenamed “Apollo”) providing developers with a way to write applications that target and can transition between a variety of devices, including traditional PCs, tablets, and phones.

In januari liet Microsoft al weten, een port van Windows 8 voor ARM’s System on Chip (SoC)-architectuur te ontwikkelen. Deze chip presteert op mobiele apparaten een stuk beter dan Intel’s X86-chips, en vreet minder energie.

Microsoft’s CEO Steve Ballmer zei in januari:

Whatever device you use…Windows will be there. Windows PCs will continue to adapt and evolve. Windows will be everywhere on every device without compromise.

Nu Microsoft een lange termijn relatie met Nokia aangaat, waarbij Nokia zijn eigen besturingssysteem aan de kant zet, is het goed mogelijk dat de verkoopcijfers van Windows Phone omhoog zullen schieten. Ook kan het feit dat het OS op meerdere platforms draait, veel ontwikkelaars aantrekken. Microsoft voelt in ieder geval duidelijk de druk, om ook goed op de tabletmarkt te presteren. Volgens Gartner zal Microsoft in 2015 een marktaandeel van 19,5% op de smartphonemarkt hebben. Of ze dat ook op de tabletmarkt gaat lukken, zal nog moeten blijken.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.