Nieuws: Ubuntu draait op Android toestel

ubuntu-logo-8647_640Het was al bekend dat Ubuntu bezig is met een besturingssysteem op mobiele telefoons. Ubuntu wil het hiermee mogelijk maken om Linux gebaseerde desktop applicaties op de telefoon te draaien en deze beschikbaar te maken zodra de telefoon aan een monitor wordt gekoppeld. Hiermee kan de telefoon dus als PC worden ingezet.

In eerste instantie zal er alleen broncode beschikbaar komen welke op de Samsung Galaxy Nexus draait. Als een gebruiker besluit dit te installeren wordt Android van het toestel verwijderd.

Ubuntu oprichter Mark Shuttleworth zou al in gesprek zijn met diverse telefoonfabrikanten om het besturingssysteem standaard op smartphones te installeren. Volgens verwachtingen van hem zou het eerste Ubuntu toestel binnen een jaar moeten verschijnen.

Volgende week worden op de CES (Consumer Electronics Show) de eerste Ubuntu toestellen getoont welke draaien onder Ubuntu.

Shuttleworth geeft zelf wel aan dat het hoogstwaarschijnlijk in eerste instantie door hobbyisten wordt gebruikt, maar dat het ter zijner tijd wel een groter publiek zal krijgen.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.