Nieuws: Tabletoorlog op punt van beginnen

Na Apple en Samsung komen HTC, Research In Motion en Motorola zeer binnenkort met tablets. Samsung lanceert nog deze maand de tweede generatie Galaxy Tabs.

Waar Apple de eerste iPad al in april 2010 op de markt bracht en de opvolger van de succesvolle tablet in maart lanceerde, komen veel fabrikanten pas in het tweede kwartaal van 2011 met een reactie.

Samsung reageerde in september 2010 vrij snel op de iPad van Apple, maar moest het met de eerste Galaxy Tab wel afleggen tegen de concurrent. Zo beschikte de tablet nog niet over een speciale tabletversie van Android, het besturingssysteem van Google.

Besturingssysteem

De strijd speelt zich namelijk niet alleen af op het gebied van fabrikanten (Motorola, HTC, Samsung, Apple), maar ook wat betreft besturingssystemen.

De iPad draait op iOS van Apple en veel andere fabrikanten waaronder Samsung, HTC en Motorola zetten in op Android. Research In Motion (RIM) gebruikt voor de Playbook een eigen besturingssysteem.

 

Galaxy Tabs

Eind april zal de nieuwe Galaxy Tab 10.1v exclusief door Vodafone verkocht worden in Nederland. Na een aantal maanden komt een 8,9 inch versie op de markt en zal de ‘normale’ 10.1 inch versie ook door andere providers verkocht worden.

De tablet is net iets dunner en lichter dan de iPad 2 en beschikt over Android Honeycomb, de speciale tabletversie van het besturingssysteem.

De tablets zijn in prijs verlaagd in vergelijking met de eerste Galaxy Tab. Nu zijn de prijzen vergelijkbaar met die van de iPad. Samsung heeft laten weten veel te verwachten van de nieuwe tablets.

 

HTC Flyer

Niet veel later, op 9 mei, verschijnt de HTC Flyer in Europa. De eerste tablet van het bedrijf zal niet direct uitgerust worden met Honeycomb, maar voorlopig werken met Gingerbread. De tablet beschikt over een 7 inch scherm, dat is vrij klein in vergelijking met concurrentie.

Het apparaat weegt 420 gram en beschikt over een 1,5 GHz processor en 1GB werkgeheugen, wat weer vrij veel is in vergelijking met de Galaxy Tab en iPad 2. Ook kan de tablet bestuurd worden met een pennetje.

 

Motorola Xoom

De Motorola Xoom, in de Verenigde Staten de eerste tablet met Honeycomb, verschijnt in het tweede kwartaal in Europa. Een precieze lanceringsdatum is nog niet bekendgemaakt.

Van de Xoom werd door analisten veel verwacht, maar de verkoopresultaten vallen in vergelijking met de iPad 2 nog wat tegen. De Xoom is 10,1 inch groot en weegt 730 gram, iets meer dan de concurrenten.

 

Playbook

De Playbook van RIM, de fabrikant van Blackberry, is inmiddels ook op de Amerikaanse markt verschenen en wordt vooral afgerekend op het feit dat het koppelen met een Blackberrytoestel noodzakelijk is om de e-maildienst van RIM te gebruiken. Ook is het apparaat niet verkrijgbaar met 3G.

De tablet is 450 gram zwaar en uitgerust met een 7 inch scherm, hetzelfde formaat als de HTC Flyer dus. De Playbook werkt zoals gezegd met een eigen besturingssysteem. De tablet zal volgens geruchten eind juni verkrijgbaar zijn in Nederland. RIM wil alleen kwijt dat de Playbook in het tweede kwartaal gelanceerd wordt.

 

Eigen systemen

De strijd tussen de fabrikanten die kiezen voor Android lijkt zich vooral te richten op een aanpassing van dit systeem. Samsung heeft een aantal functionaliteiten uit de eigen TouchWiz-interface overgenomen.

HTC verdedigt de keuze voor Gingerbread met het argument dat de extra softwarelaag Sense belangrijker is dan het onderliggende platform.

Feit is dat alle fabrikanten zullen moeten opboksen tegen Apple. Het bedrijf verkocht in het eerste jaar 15 miljoen iPads en naar schatting werden er van de iPad 2 in het openingsweekend een miljoen exemplaren verkocht.

 

Bron: Nu.nl

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.