Nieuws: Samsung eist verbod op iPad en iPhone in Nederland

Een nieuwe stap in de al lange tijd lopende patentenoorlog tussen Samsung en Apple: Samsung is bij de rechtbank in Den Haag een viertal kort gedingzaken gestart wegens patentinbreuk. Samsung eist een handels~, import~ én verkoopverbod op Apple’s iPhone’s en iPad’s die gebruik maken van 3G technologie. Het verbod moet gaan gelden voor Apple Inc. én 5 Apple BV’s die de distributie en verkoop van de gewraakte apparatuur regelen.

Er wordt zelfs een een zogenaamde ‘recall’ gevraagd: Apple moet alles terug gaan halen uit de schappen. Dit geldt voor “professionele afnemers” maar bijvoorbeeld ook voor winkels als Media Markt waar Apple goed vertegenwoordigd is. De recall gaat ook gepaard met forse boetes, mocht Apple niet of niet tijdig gehoor geven. De boetes zijn niet mals: Samsung eist 1 miljoen euro voor elke overtreding van het verbod, en voor elk dagdeel dat de overtreding voortduurt. Eea blijkt uit de dagvaardingen van de kort gedingzaken welke Webwereld heeft ingezien.

Uit de dagvaardingen blijkt dat het verbod geldt “in het bijzonder, maar niet uitsluitend voor de meest recente Apple producten iPhone 3GS, iPhone 4, en de iPads 1 en 2.

Tijdens de Nederlandse rechtzaak tussen Apple en Samsung eerder dit jaar werd al duidelijk dat Samsung van plan was om hard terug te slaan. Samsung betoogde destijds al dat de patenten waar het Apple destijds om ging, slechts marginaal waren. Het belangrijkste punt van Apple was toen de manier van het ‘swipen’ van foto’s in de Gallery app van de Galaxy apparaten; iets dat door Samsung in theorie heel makkelijk softwarematig te verhelpen is.

Samsung echter klaagt Apple nu aan over een viertal patenten op het gebied van 3G (UMTS). Samsung stelt dat Apple destijds, toen het met telefonie startte; nooit de moeite heeft genomen om licenties te nemen op patenten die aan de basis liggen van de 3G standaard. Samsung heeft meer dan dan honderd patenten op dat gebied, waar alle anderen gewoon licenties voor afnemen, behalve Apple. Samsung vindt het dus ook niet meer dan normaal dat ook Apple daar een vergoeding voor gaat betalen.

Samsung gebruikt in deze zaken een aantal zogenaamde ‘standaardessentiële’ patenten; dit zijn patenten die onderdeel zijn van de basisspecificaties van 3g/UMTS zoals deze zijn vastgelegd bij het ETSI. En daar zit hem nu de crux: dankzij het feit dat dit standaarden zijn; mag Samsung niet weigeren om Apple een licentie te gunnen. Houders van dergelijke standaardoctrooien zijn verplicht om derden een licentie te gunnen onder zogenaamde FRAND voorwaarden (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory) ofwel: men mag geen monopolie-positie hanteren; men moet redelijke prijzen aanhouden én men moet andere partijen op gelijke voet behandelen.

Vanwege dit pricipe heeft Apple maandag eerst een extra zitting aangevraagd om de rechtbank eerst te laten kijken naar die FRAND voorwaarden vóórdat de patenten inhoudelijk behandeld gaan worden. Samsung heeft overigens vergelijkbare zaken aangespannen in o.a. de VS, het VK en Duitsland.

Zoals gebruikelijk houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Bron: Webwereld; Nu.nl

 

 

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.