Nieuws: Providers bewaren gegevens langer dan nodig is

Een aantal providers hebben gegevens van gebruikers niet geanonimiseerd opgeslagen. Hiermee overtreden de providers de Wet bescherming persoonsgegevens en de telecommunicatie wet.

College bescherming persoonsgegevens heeft hier onderzoek naar gedaan. Het blijkt dat KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone de regels overtreden. Om analyse te kunnen uitvoeren of bepaalde applicaties het netwerk zwaar belasten mogen de providers wel gegevens inzien maar de gegevens moeten dan anoniem zijn en mogen niet worden opgeslagen.

De eis van het CBP is nu dus ook dat deze gegevens onomkeerbaar worden geanonimiseerd en sneller worden verwijderd. KPN heeft op dit moment als enige de “problemen” opgelost door het gebruik van nieuwe apparatuur. KPN geeft hiermee een signaal af dat het onderzoek dus ook kan zonder overtredingen aldus het CBP.

Vodafone en T-Mobile hebben de problemen deels opgelost. T-Mobile zou de emailadressen nog niet zo snel mogelijk verwijderen en VOdafone houdt de persoonsgegevens ook nog langer dan nodig is. Tele2 heeft nog niks gedaan aan de klachten. Ze zijn het niet eens met de conclusies van het CBP, maar neemt het rapport wel serieus.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.