Nieuws: iVoertuig app van New Nexus Mobile winnaar RDW voertuiginformatie competitie!

Tijdens de Hack de overheid! Hackathlon op 13 oktober 2012 in Rotterdam heeft de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) de iVoertuig app van New Nexus Mobile gekozen als meest innovatieve en marktgerichte app voor het raadplegen van voertuiggegevens. “Een prachtige professionele iPhone app die alle feiten, trends en cijfers van het Nederlandse voertuigpark geeft. Hij heeft daarbij een fraaie interface en is bijzonder snel”, aldus het juryrapport.

Op 20 september 2012 heeft RDW de voertuiggegevens van het Nederlandse voertuigpark als open data toegankelijk gemaakt. “Met Open Data Data wil de RDW de ontwikkeling van innoverende diensten stimuleren”, volgens Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW. Om deze ontwikkeling kracht bij te zetten had de RDW direct een Rapid Open Data competitie uitgezet. De opdracht was om in twee weken een innovatieve en werkende toepassing te ontwikkelen waarbij de ontsloten voertuiggegevens worden gebruikt.

De in zeer korte tijd door New Nexus Mobile uit Tynaarlo ontwikkelde iVoertuig app betreft een iPhone app, welke ook al geschikt is voor de nieuwe iPhone 5. De app is gericht op een brede doelgroep, namelijk alle in voertuigen geïnteresseerde consumenten, maar is ook zeer geschikt binnen de autobranche om snel statistieken van voertuiggegevens te raadplegen.

Met de iVoertuig app heeft men direct inzage in alle gegevens over de Nederlandse voertuigen. Zo vindt u in iVoertuig naast het opvragen van de actuele gegevens van een specifiek voertuig d.m.v. het kenteken ook allerlei leuke en handige feiten, bijvoorbeeld hoeveel verschillende merken en typen voertuigen er rondrijden, hoeveel er eigenlijk op elektriciteit rijden en hoeveel gele Lada’s er in Nederland op de weg zijn. Een onderscheidend vermogen van de app is het dynamisch zoeken, categoriseren en presenteren van de gegevens, waarbij er in grafiekvorm ook trends worden getoond. Alles gepresenteerd in een modern en duidelijk ontwerp.

De app, compatible met iOS5 en het recente iOS6, is sinds 18 oktober 2012 gratis verkrijgbaar in de App Store. Momenteel wordt er al gewerkt aan uitbreidingen, waaronder aanvullende filters, top 10 lijsten, grafieken, iPad HD ondersteuning, Social media integratie en een Android versie.

De iVoertuig app maakt gebruik van een zelf ontwikkelde service in de Windows Azure Cloud voor het verkrijgen van de data. Deze service aggregeert periodiek de gegevens uit de RDW Voertuig Open Data bron en slaat deze aggregaties op de server op. Daarnaast biedt de service een mogelijkheid om de RDW Open data source rechtstreeks te bevragen met behulp van een kenteken als zoekmogelijkheid.

iVoertuig is hier gratis te downloaden.

 

 

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.