Nieuws: iPod bestaat 10 jaar

Apple introduceerde 10 jaar geleden de iPod. Toen de iPod geintroduceerd werd was er een duidelijke verandering op de muziekspeler markt te merken. Echter heeft de iPod nu wel te lijden onder de Smartphones, welke tegenwoordig ook zeer goede muziekspelers blijken te zijn.

Toen in januari 2001 iTunes werd gelanceerd was het alleen nog maar mogelijk om hiermee muziek te delen en af te spelen. Te koop was er op dat moment niks in iTunes. Toen, 9 maand later in oktober werd de eerste iPod gelanceerd. Iets meer dan een half jaar kwam het vernieuwde broertje, de iPod 2nd Generation, welke ook ondersteuning had voor Windows computers. Door de ondersteuning van Windows werd de markt voor de iPod een stuk groter.

In 2002 werden er “slechts 600.000 iPods verkocht. Deze verkopen waren op dat moment slechts een voorbode van het succes van de iPod. Zo werd in 2003 de miljoenste iPod verkocht en werd de iTunes Music Store geopend. Op dat moment waren er 200.000 nummers te verkrijgen in iTunes. Met deze lancering werd ook een nieuwe versie van de iPod gelanceerd. Hier pasten 7500 liedjes op.

5 maanden na de lancering van de Music Store, kwam Apple met het nieuws dat er 10.000.000 nummers waren verkocht via iTunes. Het opmerkelijke op dat moment was dat de Music Store alleen ondersteund werd op Mac’s. Een maand later, in oktober 2003, kwam ondersteuning voor Windows. Twee maanden na de ondersteuning voor Windows stegen de verkopen van nummers naar 25.000.000.

Om terug te komen op de iPod, in 2003 werden er 1,4 miljoen van de muziekspelers verkocht. De jaren hierna zat er een stijgende lijn in de verkopen. Zo werden er in 2004 8 miljoen iPods verkocht en in 2008 “slechts” 56 miljoen. Dit was tevens het jaar dat de meeste iPods werden verkocht. Hierna zat er weer een dalende lijn in de verkopen. Zo werden er in 2010 nog maar 30 miljoen iPods verkocht. De teller voor dit jaar, staat op 40 miljoen in september.

De groei in de verkopen is hoogstwaarschijnlijk te danken aan de introductie van nieuwe modellen als de iPod Nano, Touch en Shuffle.

Zoals eerder genoemd heeft Apple de industrie behoorlijk veranderd met de iPod. Zo zijn Sony en Nokia overstag gegaan om ook AAC bestanden te ondersteunen waar dat voorheen vooral WMA ondersteuning was.

Maar, een succes zou geen succes zijn zonder kritiek. Het voornamelijke kritiek was dat de accuduur niet aan de beloofde tijd voldeed. Ook zou de batterijduur behoorlijk afnemen. Zo waren er zelfs rechtzaken aangespannen welke geschikt werden met een vergoeding van 50 dollar voor een nieuwe batterij. Tevens waren er aanklachten vanwege inbreuk op patenten. Apple heeft hiervoor 100 miljoen dollar moeten betalen voor licenties zodat de patenten gebruikt mochten worden.

Feit is dat de iPod een van de bekendste en innovatiefste muziekspelers is.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.