Nieuws: Iphone 4s geïntroduceerd, meer van hetzelfde

Apple heeft vandaag tijdens de keynote haar nieuwe iPhone geïntroduceerd, de iPhone 4S. Deze is qua uiterlijk gelijk aan de iPhone 4, maar de hardware binnenin is volledig anders. Zoals de Apple A5-processor, die twee keer sneller moet zijn dan de huidige A4. Deze dual-core processor biedt zogezegd zeven maal snellere graphics dan de huidige iPhone. Een andere grote vernieuwing is de Siri-spraakbesturing. De iPhone 4S komt op 28 oktober in Nederland beschikbaar.

 

Twee veel terugkerende  klachten onder gebruikers zijn bij de iPhone 4S hopelijk opgelost: de batterijduur en slechte ontvangst. De batterijduur is verbeterd naar 8 uur gesprekstijd over 3G, 14 uur gesprekstijd over GPRS, 6 uur browsen over 3G en 9 uur over Wi-Fi. En zitten twee antennes in het toestel, waarbij de iPhone 4S intelligent kan schakelen tussen beide, wat een betere gesprekskwaliteit moet opleveren. Wat opvalt is dat de metaalkleurige antennerand rondom de iPhone is gewijzigd. De inkepingen zijn nu vergelijkbaar met de CDMA-versie iPhone 4. Hopelijk is daarmee antennagate ook uit de wereld geholpen. Tevens kan het toestel hogere datasnelheden van maximaal 14,4 Mbps aan.

De iPhone 4S komt beschikbaar in het zwart en wit en zal in de Verenigde Staten, Engeland, Canada, Australië, Frankrijk, Duitsland en Japan beschikbaar zijn op 14 oktober vanaf 199 dollar. Je kunt in de VS vanaf 7 oktober een pre-order plaatsen. In Nederland moeten we wachten tot 28 oktober.

De Nederlandse prijzen zijn nog niet officieel bekendgemaakt, maar de Duitse prijzen wel (die vrijwel hetzelfde zullen zijn):

  • 16GB iPhone 4S voor €629
  • 32GB iPhone 4S voor €739
  • 64GB iPhone 4S voor €849

Apple introduceert vandaag ook de  persoonlijke assistent onder de naam Siri, gebaseerd op technologie van Siri. De assistent gebruik je door de homeknop in te drukken en vast te houden. Siri vraagt je vervolgens: “waarmee kan ik je helpen?” Je kunt vragen stellen als “wat is het weer vandaag”, “heb ik een paraplu nodig” om te achterhalen wat het weer is. Ook kun je tegen Siri zeggen dat je om 6 uur gewekt wilt worden en het toestel stelt de alarmtijd in. Ook kun je restaurants zoeken, iMessages en mailtjes versturen met behulp van je stem, kijken of je al een afspraak hebt gepland, herinneringen toevoegen in de nieuwe Herinneringen-app. Er is ondersteuning voor WolframAlpha, om de betekenis van woorden te achterhalen. Voorlopig is Siri alleen beschikbaar voor iPhone 4S; in het Engels, Frans en Duits.

Last but not least heeft Apple de camera aangepakt in de nieuwe iPhone 4, de verbeteringen zijn een camera van 8 megapixels (3264×2448), met zo’n 60 procent meer pixels dan de camera van de iPhone 4. De camera heeft een backlit sensor en die 73 procent meer licht kan opvangen dan de sensor van de iPhone 4. Dit moet resulteren in betere foto’s. Dankzij een Hybrid IR-filter is het mogelijk om ook ‘s nachts betere foto’s te maken. De camera kan HD-video’s in een kwaliteit van 1080p opnemen, terwijl de iPhone 4 maximaal 720p HD aankan.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.