Nieuws: iPad tot zeker 2015 marktleider

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat Apple de tabletmarkt zeker tot 2015 domineert. Daarmee blijft het bedrijf uit Cupertino de nummer 1 op het gebied van mobiele apparaten. 

In 2010 had de iPad een marktaandeel van 83,9 procent. Dit jaar verwacht Gartner dat het aandeel zal zakken naar 68,7 procent, gevolgd door een daling naar 63,5 procent in 2012. In 2015 komt Google met de tabletversie van Android voor het eerst in de buurt van Apple’s iOS. In dat jaar heeft Apple volgens Gartner nog bijna de helft van de tabletmarkt in handen, tegenover bijna 40 procent voor Android.

De sterke punten van Apple zijn de goede applicaties met bijbehorende App Store, diensten en de gebruikersvriendelijkheid, aldus Carolina Milanesi, research vice president van Gartner.

Een belangrijke factor voor de groei van Android is dat het besturingssysteem door meerdere fabrikanten wordt verspreid. Dit voordeel valt nu gedeeltelijk weg. De eisen die Google stelt aan het gebruiken van haar besturingssysteem op tablets, zijn strenger dan tot nu toe het geval was op de smartphonemarkt. Doel hiervan is om de kwaliteit van de tablets te verhogen en de versplintering van de applicaties beter te controleren. Door de extra eisen die Google stelt, maakt het bedrijf zich niet bij elke fabrikant populair. Het gevolg is dat de prijs van de tablets minder snel zakt als destijds bij de telefoons het geval was.

Een compleet overzicht van de voorspellingen uit dit onderzoek is te vinden in het persbericht van Gartner.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.