Nieuws: iOS 7, compleet nieuw uiterlijk

apple1Gisteren was de Apple WWDC. Hier is de nieuwe versie van het iOS besturingssysteem bekend gemaakt. iOS 7. Het nieuwe besturingssysteem heeft een veel platter uiterlijk en een veel simpeler design. Ook de lettertypes en applicatie iconen zijn aangepast en zijn bepaalde dingen in iOS doorzichtig geworden, zoals het toetsenbord.

Veel functies binnen iOS zijn op de schop gegaan, zo zullen alle applicaties nu multitasking ondersteunen, kunnen applicaties informatie op de achtergrond ophalen en is het ook mogelijk om een app in de achtergrond te laten updaten, dat wil zeggen, als bijvoorbeeld een nieuwsapp een pushbericht krijgt, dat hij het bericht alvast kan laden.

Ook krijgt iOS nu een instellingenscherm welke op te roepen is om vanaf beneden naar boven te swipen. Hier kan tevens ook de muziek worden bestuurd. Er kunnen in dat scherm ook diverse instellingen als helderheid van het scherm, WiFi en Bluetooth aan-/uitzetten worden gedaan.

Het traditionele vergrendelscherm is ook aangepast. Zo is de balk niet meer aanwezig, maar enkel een tekst. Het pincodescherm is aangepast. Deze heeft nu ronde toetsen en een plat design.

Safari, de browser van iOS, is ook compleet vernieuwd. Door van links naar rechts te swipen wordt de vorige en volgende pagina geladen. Bij het scrollen over pagina’s verdwijnt de adresbalk om zo de pagina op volledig scherm te krijgen. Mocht de gebruiker een zoekopdracht intypen, dan worden er suggesties gegeven.

Ook de camera applicatie is aangepast. Zo is het mogelijk om filters te gebruiken en is het mogelijk om tussen de camera’s te switchen door te swipen. Foto’s worden automatisch geordend op basis van locatie, datum en andere metadata.

De App Store heeft ook een nieuwe functie gekregen. Zo worden updates automatisch gedownload. Zo ziet de gebruiker dus geen rode notificatiebadge meer.

Apple heeft ook iTunes Radio aangekondigd. iTunes Radio is een muziekdienst die persoonlijke radiostations aanraadt op basis van muziekvoorkeuren van de gebruiker. Ook kan de gebruiker muziekstations zoeken op basis van Genre of Artiest. Helaas voor de muziekliefhebbers, iTunes Radio is voorlopig alleen beschikbaar in Amerika.

Diverse autofabrikanten zijn bezig om hun systemen te laten werken met iOS 7. Zo zou het mogelijk worden om diverse functies in de auto te gebruiken via Siri. Zo kan je bijvoorbeeld muziek afspelen en contacten bellen door een spraakopdracht te geven.

Ook de Find My iPhone functie is aangepakt. Zo heeft de rechtmatige eigenaar van een iPhone de mogelijkheid om het toestel te blokkeren zodat hij niet geactiveerd kan worden met een ander Apple ID. Zo zou Apple het moeilijker willen maken om een gestolen of verloren iPhone door te verkopen.

Bètaversies van iOS 7 zijn direct beschikbaar voor ontwikkelaars. De versie voor consumenten komt in de herfst, wanneer waarschijnlijk ook de nieuwe iPhone wordt aangekondigd. Het besturingssysteem zal werken voor iPhone 4 en later, en iPad 2 en later.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.