Nieuws: Google wil smartphone gebruiken als wachtwoord

Google-G-LogoGoogle is van mening dat wachtwoorden niet meer voldoende zijn voor het beveiligen van gegevens. “Net als veel anderen in de industrie vinden wij wachtwoorden en mechanismen als cookies niet meer genoeg om gebruikers veilig te houden”, schrijven Eric Grosse, het hoofd van de beveiligingsafdeling van Google en ontwikkelaar Mayank Upadhyay in het tijdschrift IEEE Security & Privacy Magazine.

Google wil fysieke apparaten gaan gebruiken voor indentificatie van gebruikers. Zo zou het mogelijk moeten zijn om o.a. via een smartphone je draadloos te kunnen identificeren. “We zouden willen dat je smartphone of een ring met een smartcard erin computers met een aanraking zouden kunnen autoriseren, zelfs als je telefoon niet verbonden is met een netwerk.”. Deze manier van identificatie betekent niet gelijk het einde van het wachtwoord, een gebruiker zou nog wel een wachtwoord in moeten typen welke niet sterk hoeft te zijn.

Omdat Google graag wil gaan experimenteren met de nieuwe methode, roept het bedrijf andere websites op om een steentje bij te dragen. Google zou alle benodigde dingen als het nieuwe protocol hebben opengesteld zodat het gebruikt kan worden. Om de dingen te kunnen gebruiken ben je geen speciale software nodig, maar alleen een browser welke het protocol ondersteund.

Er zijn al een aantal website’s die gebruik maken van twee-staps-verificatie, zo zou je bij Google, Facebook en Dropbox hier gebruik van kunnen maken. Als je de methode aan hebt staan dan krijg je een code per sms of via een app om in te kunnen loggen.

Hoeveel mensen er al gebruik maken van de twee-staps-verificatie is niet bekend, maar Google geeft aan dat het aantal gebruikers heel snel stijgt.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.