Nieuws: Applicaties gebruiken ongemerkt microfoon smartphone

Diverse applicaties voor iOS en Android gebruiken de microfoon en sturen het aanwezige geluid naar een server, veelal zonder dat een gebruiker het weet. Daaronder is de app Color, waarin recent veertig miljoen dollar werd gepompt.

De applicaties gebruiken een api om de microfoon van de iPhone aan te zetten en het omgevingsgeluid op te nemen. In het geval van Color wordt het opgenomen geluid naar een server gestuurd en vergeleken met andere gebruikers, waardoor de app kan horen of andere gebruikers zich in dezelfde ruimte bevinden. Dat schrijft techsite Computerworld.

Shopkick gebruikt het systeem om geluiden op te vangen die in een winkel onhoorbaar worden uitgezonden. Zo weet de app of een gebruiker in een winkel staat, waarna korting verkregen kan worden. Wie de Android-versie installeert, kan zien dat de app toegang wil tot de microfoon. IntoNow gebruikt de microfoon om te detecteren naar welk tv-programma iemand kijkt, maar bij die app is het duidelijk in de app aangegeven dat de microfoon wordt gebruikt.

Volgens Computerworld kan de verkregen data gebruikt worden om advertenties beter af te stemmen op gebruikers, omdat het leven van de gebruiker dankzij de microfoon beter gevolgd kan worden. Vooralsnog gebeurt dat niet, maar het is mogelijk, benadrukt de techsite. Color verwierf bekendheid doordat meer dan veertig miljoen dollar werd geïnvesteerd in de app. Het investeringsbedrag is ongekend hoog voor een mobiele applicatie.

Er zijn al langer apps die de microfoon gebruiken, zoals applicaties die de functie gebruiken voor het maken van muziek waarbij de gebruiker in het toestel moet blazen. Ook diensten die opgenomen muziek kunnen identificeren bestaan al langer. Gebruikers van apps als Color zullen echter niet op de hoogte zijn van het gebruik van de microfoon. De applicatiemakers hebben nog niet gereageerd op de constatering, die oorspronkelijk werd gedaan door de makers van de podcast This Week In Tech. De voorwaarden van de apps Color en ShopKick vermelden het gebruik van de microfoon niet.

 

Bron: tweakers

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.