Nieuws: Apple ondervraagd in onderzoek naar machtsmisbruik Google

Door de Amerikaanse toezichthouder FTC wordt Apple ondervraagd in een onderzoek naar machtsmisbruik door Google. Dat wordt tegenover Bloomberg gesteld door twee anonieme bronnen. Net als de Europese toezichthouders doet FTC onderzoek naar machtsmisbruik door Google na klachten van diverse concurrenten waaronder Microsoft.

De zoekgigant zou eigen diensten in de zoekresultaten hoger weergeven en concurrenten op de advertentiemarkt benadelen. Aldus de bronnen heeft de Amerikaanse toezichthouder in het kader van het onderzoek vragen gesteld.

Zo wil de FTC van Apple weten wat de afspraken met Google zijn over het gebruik van de zoekmachines op de iPads en iPhones. Daar is Google de standaard zoekmachine sinds de apparaten op de markt zijn. Qua advertentie-inkomsten, die steeds belangrijker worden, wordt het onderzoek dus uitgebreid naar de mobiele markt.

De klachten heeft Google altijd ontkend en stelde onlangs dat Microsoft achter de klachten zit. Topman Eric Schmidt liet toen weten dat in ieder geval de concurrent een deel van de klachten financieert.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.