Nieuws: Apple kan bijna alle concurrentie opkopen

Bij Apple stroomt zoveel geld binnen, dat er inmiddels een spaarpot van 70 miljoen is ontstaan. Wat zou Apple ermee kunnen doen? In ieder geval kunnen ze er in één klap concurrenten Nokia, Research in Motion (van de BlackBerry), HTC en de mobiele telefoontak van Motorola mee opkopen. De totale waarde van de genoemde vier bedrijven is namelijk 66 miljard dollar. Samen is het viertal verantwoordelijk voor driekwart van alle telefoons die wereldwijd worden verkocht. Het bedrag van 70 miljard dollar is afkomstig van Horace Dediu van Asymco en wordt bereikt als Apple eind deze maand weer een nieuw kwartaal afsluit.

Maar wat blijft er dan nog over…

Samsung is voor 53 miljard dollar niet makkelijk te koop. Sony Ericsson is met 3,0 miljard dollar een koopje. En er is ook nog het noodlijdende LG, dat maar 10 miljard dollar waard is. Andere grote spelers zijn er niet. “Terwijl de marktwaarde van telefoonfabrikanten steeds lager wordt, groeit Apple’s cashvoorraad gigantisch”, schrijft Dediu. Op een gegeven moment heeft Apple meer geld in kas dan de complete telefoonindustrie (exclusief Apple) waard is. Samsung is de enige toestelfabrikant die Apple niet met cash-geld kan kopen.

Apple’s boodschappenlijstje ziet er als volgt uit:

  • Nokia: $22,6 miljard
  • RIM: $13,8 miljard
  • HTC: $25,4 miljard
  • Motorola Mobility: €4,2 miljard

Apple zelf is te duur om te kopen. Onderzoeksbureau Millward Brown berekende onlangs dat Apple met 153 miljard dollar het waardevolste merk ter wereld is. De waarde groeide met 84 procent in vergelijking met vorig jaar en Apple haalde daarmee in één klap Google in, die op 111,5 miljard dollar blijft steken. IBM en Microsoft staan op de plekken 3 en 4.

Hoe kan het dat Apple zoveel geld heeft vergaard, terwijl Nokia nog steeds de meeste telefoons verkoopt? Apple maakt de meeste winst, met relatief dure toestellen. Terwijl Nokia afhankelijk is van de verkoop van veel goedkope toestellen, waar nauwelijks marge op zit. In 2009 haalde Apple Nokia al in, qua winstgevendheid, slechts twee jaar nadat ze in de telefoonbusiness waren gestapt. Apple haalt meer dan de helft van de winsten binnen, die in de mobiele telefoonmarkt worden verdiend.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.