Nieuws: Apple en Microsoft richten samen ‘patent troll’ op

Apple en Microsoft hebben samen met Blackberry-maker RIM, elektronicamaker Sony en netwerkbedrijf Ericsson patentbedrijf Rockstar opgericht. Deze gaat namens de bedrijven geld voor licenties eisen van andere bedrijven. Duizenden patenten van Nortel worden door Rockstar beheert. Deze waren in de zomer van vorig jaar samen gekocht door Apple, Microsoft, RIM, Ericsson en Sony. Nu er groen licht is gegeven door het Amerikaanse ministerie van justitie voor de constructie van vijf bedrijven om samen een patentbedrijf op te richten kan Rockstar van start gaan, zo maakt het bedrijf zelf bekend.

Gelijk maakte de directeur van het nieuwe bedrijf duidelijk wat het bedrijf gaat doen. Er moet betaald gaan worden door andere techbedrijven om gebruik te maken van technologie die ooit gepatenteerd was door Nortel. “Door de baanbrekende innovaties van Nortel heeft de industrie  kunnen profileren en staan we te popelen om te gaan samenwerken met andere techbedrijven om licenties te verstrekken zodat ze gebruik kunnen blijven maken van de technologie” Rockstar gaat vermoedelijk proberen om Android-frabrikanten en Google te laten betalen. Microsoft, Apple en RIM zijn alledrie op de smartphonemarkt concurrenten van Google Android.

Overigens heeft het consortium ook bedrijven aan boord die geld verdienen met het maken van hardware voor Android. De door sony geproduceerde Android-smartphones worden aan Ericsson geleverd die voorzien zijn van een joint venture ST-Ericsson processor. Vanwege de 6000 patenten werden de vijf techbedrijven gekocht door Nortel. De bundel bestaat uit patenten die technieken voor draadloze communicatie 4g beschrijven, optische netwerktechnologie, spraakdiensten, enzovoort. Ook zou er betrekking zijn op social networking en zoektechnieken.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.