Nieuws: Android draait op helft van alle smartphones wereldwijd

Volgens marktonderzoeksbureau Canalys wordt het Android-besturingssysteem gebruikt voor bijna een op de twee in het tweede kwartaal van dit jaar verkochte smartphones. In totaal werden er in dat kwartaal 107,7 miljoen stuks verkocht.

Volgens Canalys heeft Android met 51,9 miljoen verkochte smartphones een marktaandeel van 48 procent behaald in het tweede kwartaal van 2011. Het verkoopaantal betekent een groei van 379 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Samsung droeg met 17 miljoen verkochte toestellen het meest bij aan de Android-verkoop. Grootste troef daarbij is de Galaxy S II, die sinds zijn release eind april al meer dan 5 miljoen keer is verkocht. Googles mobiele besturingssysteem doet het vooral goed in Azië. Zo draait in Zuid-Korea 85 procent van de smartphones op Android. In West-Europa is Android al sinds het vierde kwartaal van 2010 marktleider.

Apple verkocht in het tweede kwartaal van dit jaar 20,3 miljoen smartphones, wat goed is voor een aandeel van 19 procent. Microsofts mobiele besturingssysteem Windows Phone deed het met een verkoop van slechts 1,5 miljoen stuks en nog geen 1 procent marktaandeel minder goed. Canalys maakte geen cijfers bekend van het wereldwijde marktaandeel van de overige smartphonebesturingssystemen. Van Nokia, dat zijn smartphones met Symbian uitbrengt, is echter bekend dat er 16,7 miljoen smartphones werden verkocht in het afgelopen kwartaal, terwijl RIM anderhalve maand geleden liet weten in het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2012 13,2 miljoen BlackBerry’s te hebben verkocht. Daardoor is Android momenteel verreweg het grootste mobiele besturingssysteem op de smartphonemarkt. Apple blijft echter de ranglijst van smartphonefabrikanten aanvoeren.

De sterke groei van Android komt niet als een verrassing. Het besturingssysteem heeft al in veel delen van de wereld de eerste plaats op de smartphonemarkt overgenomen en Google liet eerder weten inmiddels meer dan 500.000 Android-apparaten per dag te activeren, waarbij dit aantal nog steeds groeit.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.