How-To: Mountain Lion rescue stick maken

Aangezien de nieuwe versie van OS X alleen via de App Store te downloaden is, is het misschien handig om een Rescue Stick te maken. Het scheelt je veel bandbreedte en tijd qua downloaden. Het enige wat je moet hebben is een USB stick van minimaal 8 GB.

Om de rescue stick moet je een aantal stappen volgen. Dit begint met het formatteren van de USB stick. Als je al eens een rescue stick hebt gemaakt, dan hoef je de stick uiteraard niet te formatteren. We beginnen met het stappenplan voor het formatteren van de stick.

 1. Start het Schijfhulpprogramma (Programma’s – Hulpprogramma’s – Schijfhulpprogramma) en kies voor de USB Stick. Deze kan je vinden in de linker kolom.
 2. Klik op het tabblad “Partitioneren” en maak van de USB stick 1 partitie. (Om de stick bootable te maken dien je te kiezen voor de “Mac OS Uitgebreid (Journaled)” optie.) Onder de knop Opties dien je nog wel “GUID-Partitietabel” te kiezen.
 3. Vervolgens dien je de USB stick een naam te geven. (Misschien is het handig om Mountain Lion aan te houden, maar dit mag je zelf bepalen.) Klik vervolgens op Pas toe.
 4. Vervolgens kan je het schijfhulpprogramma afsluiten.

In de volgende stappen gaan we de daadwerkelijke rescue stick maken.

 1. Download OS X Mountain Lion uit de App Store, maar installeer deze niet!
 2. Houdt ctrl ingedrukt en klik op OS X Mountain Lion.
 3. Installeer OS X Mountain Lion in je programma’s en kies vervolgens Toon Pakketinhoud.
 4. Navigeer naar de map “Contents – SharedSupport”. Sleep vervolgens  het bestand “InstallESD.dmg” naar je bureaublad.
 5. Start vervolgens het schijfhulpprogramma. “InstallESD.dmg” zou nu zichtbaar moeten zijn in het linker menu. Selecteer deze.
 6. Klik vervolgens op het tabblad “Terugzetten” en sleep de USB stick vanaf de linkerkant naar het doel veld. Nu is de USB stick de terugzet-locatie van Mountain Lion.
 7. Vervolgens klik je op de knop Zet Terug. Je wordt nu gevraagd om het beheerderswachtwoord in. Voer deze in. Het schijfhulpprogramma kopieert nu de Mountain Lion bestanden naar de USB stick.
 8. Als dit klaar is kan je het schijfhulpprogramma afsluiten.

Je kan de USB stick gebruiken om van op te starten door de Option toets ingedrukt te houden als de mac opstart. Vervolgens krijg je een menu waarbij je kan kiezen om op te starten vanaf USB stick. Uiteraard is er voor de mensen die dit te veel werk vinden, of die het te lastig vinden op het zelf te doen een applicatie gemaakt. De applicatie, Lion Disk Maker, kan je hier vinden. Uiteraard heeft de ontwikkelaar van het pakket rekening gehouden met Mountain Lion. De applicatie is gebasseerd op Apple Script.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.