Gadget-review: Raspberry Pi, HTPC

Raspberry_Pi_Logo.svg_-300x300Wat is het?
De Raspberry Pi is een singleboardcomputer gebaseerd op ARM-processors die tegen een minimale prijs wordt vervaardigd en verkocht. De Raspberry Pi werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en is bedoeld voor educatieve doeleinden. De productie is op 10 januari 2012 begonnen. De beschikbare besturingssystemen zijn diverse Linuxdistributies, Plan 9 en RISC OS. Omdat de Raspberry Pi gebruikmaakt van een ARM11-processor moeten bestaande besturingssystemen geport worden. De verschillende beschikbare Linux-distributies worden hieronder vermeld.

Wat kan je er mee?
De meestgebruikte toepassingen van de Raspberry Pi zijn als:

 • Fileserver
 • Mailserver
 • NAS
 • Retro-gamesysteem d.m.v. emulators
 • HTPC (Home Theater PC)

De Raspberry Pi
Zelf gebruik ik de Raspberry Pi als HTPC. Zonder problemen speelt het kleine apparaat films in HD en 3D af. Echter de grotere Bestanden (groter dan 15 GB) heeft de Pi wat moeite mee.Standaard kan de mediaspeler geen Mpeg-2 bestanden afspelen, dit omdat hier een licentie voor nodig is. Deze licentie is te kopen voor € 3,50 via de gerenommeerde webshops en kan vervolgens door de gebruiker zelf geactiveerd worden. (Hier is een duidelijke handleiding voor)

Andere software
Uiteraard is het ook mogelijk om andere software op de Raspberry Pi te zetten. Dit kan makkelijk door een image te downloaden en deze op de SD-kaart te zetten (handig is wel om meerdere SD-kaartjes te gebruiken, zo kan je altijd weer terug naar de oude software, zelf heb ik 2 SD-kaartjes. Op de één heb ik de OpenElec software (standaard geleverd bij mijn Pi) en de andere gebruik ik om andere software mee te proberen.

Bediening
Mijn Raspberry Pi werd geleverd zonder toetsenbord/muis/afstandbediening (er zijn wel pakketten te krijgen waar dit bij zit). Na even op internet gezocht te hebben kwam ik bij de Android applicatie “Yatse” uit. Dit is dé afstandbediening voor XBMC, het mediacenter pakket welke op de pi draait. Eenvoud, dat is het sleutelwoord voor deze applicatie. Het enige wat je hoeft te doen is je Android apparaat koppelen met je mediaspeler, dit kan door via WiFi te scannen en te koppelen met je Pi. Vervolgens spreekt alles voor zich.

Eerste gebruik
De eerste keer dat ik de Pi opstartte duurde het wat lang, dit zal er hoogstwaarschijnlijk mee te maken hebben gehad dat dit de eerste keer was dat het kleine apparaatje opgestart werd. Nu is het starten en gaan.

Minpuntjes
Er zijn twee punten waar ik tot nu toe tegenaan ben gelopen wat ik wel een minpuntje vindt;

 • Hapert bij grotere bestanden
 • Soms traag met afspelen van NAS

Voor het tweede punt is een oplossing, echter moet je hier wel enige kennis hebben van SSH en moet je “durven” om de standaard configuratie aan te passen. Ik heb op deze manier de configuratie aangepast dat hij al voordat XBMC gestart wordt er al een koppeling wordt gemaakt met mijn NAS. Hierdoor hoeft hij niet die gegevens ook nog eens te laden in de “beperkte ruimte” van de gebruikersomgeving.

Plug-ins
Om echt het uiterste uit je Pi te halen heb je de mogelijkheid om diverse plug-ins te installeren. Hierbij moet je denken aan;

 • YouTube
 • Facebook
 • Internet radio
 • Hulu
 • Netflix
 • En nog vele andere

Zelf gebruik ik de Internet Radio plug-in veel. Je kan hiermee radio luisteren van over de hele wereld.

Levering
Ik had mijn Raspberry Pi besteld bij SOSSolutions.nl, hier had ik gekozen voor het pakket met software en aansluitkabels. Zo heb ik de Pi aangesloten op het USB poort van mijn TV. Deze levert voldoende spanning om de Pi van voeding te voorzien. Heb je geen USB poort op je TV? Dan kan je ook gewoon een voeding gebruiken van je smartphone (Micro-USB).

Mijn mening
Nu ik de Raspberry Pi een tijdje gebruik ben ik er erg tevreden over. De minpunten zijn absoluut mee te leven en raad mensen (die graag zelf wat knutselen/ wat kennis van dit soort dingen hebben )ook zeker aan om een Pi aan te schaffen als mediaspeler.raspberry_pi

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.