Experience: OS X 10.8 Mountain Lion, een eerste indruk

Vandaag is de nieuwe versie van Apples OS, OS X Mountain Lion uitgekomen. Wij hebben gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt en de nieuwe versie gedownload.

Het downloaden ging niet gelijk probleemloos toen hij beschikbaar kwam in Nederland. De eerste berichten gingen rond 14:45 op Twitter rond dat OS X 10.8 te downloaden was. Echter was op de website van onze collega’s van One More Thing te lezen dat het downloaden niet probleemloos ging.

Veel gebruikers kregen de errorcode 100. Dat het product tijdelijk niet beschikbaar zou zijn. Na een ongeveer een uur kwamen geruststellende berichten dat er toch steeds meer mensen aan het downloaden waren.

Eenmaal ML gedownload ging de installatie van start. De installatie duurde ongeveer een kleine 45 minuten. De eerste indruk van ML, het ziet er allemaal wat beter uit, wat vooral gelijk opviel was het dock. Deze is niet meer geheel doorzichtig maar inderdaad meer in iOS stijl. Dit komt OS X zeker ten goede.

Wat ook opvalt is de “smoothheid” waarmee je tussen de schermen schakelt, hoe de applicaties reageren etc… Ook heeft Safari een upgrade gekregen. Apples eigen browser is qua aangezicht veranderd. Ook voelt hij sneller en kan er nu via de adresbalk gezocht worden. (Hebben we dit niet eerder gezien in Google’s browser Chrome?) Verder valt het knopje op waarmee je gebruik kan maken van de tabs die je in iCloud hebt.

Wat ook een leuke toevoeging is, is “Dicteren en Spraak”, hiermee is het mogelijk om gewoon tegen je Mac te praten. Vervolgens komt de gesproken tekst als getypte tekst op je beeldscherm. Echter moeten wij nog even wachten, de functie is nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Wat ook opvalt is het notificatiecentrum, hierbij krijg je een pop-up in je scherm met bijvoorbeeld een berichtje wat je in iMessage hebt ontvangen. Je kan dan op de pop-up klikken om het berichtje te openen en eventueel te antwoorden. De notificaties kunnen uit verschillende applicaties komen, en kunnen naar smaak aangepast worden. Je kan makkelijk en snel bij de notificaties met een gesture openen. De gesture hiervoor is met 2 vingers van de rechterkant van je touchpad naar de linkerkant swipen. Ook kan je op de button klikken welke rechtsboven in je scherm staat.

De dingen die we hier behandeld hebben, zijn slechts een paar dingen van alle nieuwe dingen binnen Mountain Lion. Wij zullen op een later tijdstip verder in de nieuwe dingen duiken. Wordt vervolgt dus.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.