Experience: Jelly Bean op de Samsung Galaxy Nexus

Onlangs heeft Google voor de Yakju versie van de Galaxy Nexus een update uitgebracht. Het betreft hier de nieuwe versie van Android; “Jelly Bean”. De nieuwe versie heeft nummer 4.1.1 meegekregen. In eerste instantie zou dit versie 4.1 zijn, echter doen de geruchten de ronde dat Google nog wat bugs uit 4.1 heeft gehaald en daarom zou de nieuwe versie nummer 4.1.1 meegekregen hebben.

Wij zijn in het bezit van een Samsung Galaxy Nexus welke in eerste instantie de YakjuXW versie had, deze krijgt de update’s van Samsung. Samsung heeft de 4.1.1 update nog niet vrijgegeven. Maar omdat wij de Google firmware op de telefoon hebben geflashed hebben wij wel de mogelijkheid om de update te installeren.

De eerste indruk van Jelly Bean zijn erg goed. Er zijn geen grote veranderingen doorgevoerd.  Wat meteen opvalt is dat alles een stuk soepeler loopt en dat de bootimage veranderd is. Dat het systeem soepeler loopt is te danken aan Project Butter. Google heeft er alles aan gedaan om het onderste uit de kan te krijgen wat betreft de performance.

Verder is de zoekbalk ook veranderd welke bovenaan in het scherm staat. Zodra je deze wilt gebruiken krijg je een uitnodiging voor Google Now. Google Now is een nieuw project welke je zou moeten voorzien van de juiste informatie op het juiste moment. Bijvoorbeeld, je hebt een afspraak, en je hebt de locatie ingegeven? Dan kijkt Google Now waar je bent en welke route je het beste kan nemen om bij je afspraak te komen.

Wat ook veranderd is, zijn de notificaties. In deze balk is nu veel meer informatie te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om bij een gemiste oproep vanuit de notificatiebalk terug te bellen.  Zoals we gewend zijn heb je ook de mogelijkheid om de notificaties uit het scherm te vegen. Dit kan ook door een knopje boven in de balk aan te klikken.

Ook heeft Google Maps een update gekregen. Google Maps krijgt ondersteuning voor het opslaan van de kaart van een volledige stad. Daarnaast is het mogelijk om gebouwen van binnen te bekijken door middel van de ingebouwde gyroscoop en accelerometers, waardoor het lijkt alsof je echt op een bepaalde plaats bent.

Voor gebruikers is er ook een heel erg handige update aan de Google Play Store: slimme appupdates. Momenteel moet een applicatie bij een update volledig opnieuw worden gedownload. Gelukkig zal het spoedig mogelijk worden om alleen het nieuwe gedeelte te downloaden. Dit zorgt voor zo’n 2/3 minder datagebruik bij updates.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.