Drentenaren worden niet warm of koud van iPhone

Platteland wil Samsung smartphone, de Randstad een iPhone

Inwoners van de provincie Drenthe zijn online het minst geïnteresseerd in de iPhone. Drentenaren bekijken online 6 keer zo veel Samsung smartphones als iPhones. Dat blijkt uit onderzoek van Vergelijk.nl. De website onderzocht het bezoekersgedrag op de eigen website over de afgelopen 5 jaar. De provincies waar het meest naar iPhones wordt gekeken in vergelijking met Samsung telefoons, zijn Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

De andere provincies waar de Samsung in vergelijking met de iPhone het populairst is, zijn Friesland, Groningen en Gelderland. Ben Kerkhof, directeur van Vergelijk.nl, zegt: “Er is sprake van een tegenstelling tussen de Randstad en de rest van Nederland. Het stereotiepe beeld van noorderlingen die niet meegaan met de trend doemt hier op. Wie weet dat de verhoudingen over een paar jaar anders liggen.”

Bezoekers gebruiken in meeste provincies Samsung telefoon
De interesse in de smartphones op Vergelijk  komt overeen met de mobiele apparaten waarmee Nederlanders de website bezoeken. In 8 provincies bezoeken meer mensen de website met één van de Samsung smartphones dan met een iPhone. In Drenthe is dit verschil het grootst, daar wordt 28% vaker met een Samsung dan met een iPhone online gewinkeld. “Het lijkt erop dat Drentenaren de iPhone ook niet in offline winkels kopen, anders zou dit verschil niet zo groot zijn geweest”, aldus Kerkhof. Alleen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant wordt de iPhone vaker gebruikt dan een Samsung telefoon. In Utrecht shoppen mensen zelfs 25% vaker met een iPhone.

Favoriet model verschilt per provincie

Het verschilt per provincie welke smartphone van Apple of Samsung online het populairst is. Noord-Holland is de enige provincie waar een iPhone, de 5s, het meest bekeken model is in de afgelopen 5 jaar. De Samsung S3 mini was in 5 provincies het populairst, de reguliere uitvoering van de S3 in 4 provincies. De Friezen bekeken het vaakst de Samsung S4. “De Friezen laten zien dat ze best wat willen betalen voor hun telefoon. Alleen dan niet voor een iPhone”, besluit Kerkhof.

Over Vergelijk.nl
In 1999 begon Vergelijk.nl als eerste in Nederland een product- en prijsvergelijkingssite en nog steeds zijn zij een van de grootste van Nederland. Vergelijk.nl is onderdeel van het Nederlandse Compare Group, een zelfstandig en onafhankelijk bedrijf. Onder verschillende merknamen beheert zij meerdere vergelijkingssites, ook in België, Frankrijk en Finland.

Over het onderzoek
De uitkomsten van het onderzoek zijn verkregen door het analyseren van bezoekersdata in de periode juni 2010 tot juni 2015. De miljoenen bezoekers bezochten Vergelijk.nl direct, via zoekmachines of via verwijzingen.

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.