Contactloos betalen met een NFC-simkaart

Pinnen met je telefoon? Het wordt heel normaal met een NFC-simkaart van bijvoorbeeld Simyo. Hiermee kan je straks bijvoorbeeld in de supermarkt contactloos betalen, zoals dat nu al vaak met je pinpas kan. Deze nieuwe simkaart werkt namelijk samen met de NFC-chip in je telefoon. En dat biedt veel mogelijkheden!

NFC-chip?
Veel smartphones beschikken tegenwoordig over een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication. Dit is de draadloze verbindingstechniek die ook wordt gebruikt wanneer je bijvoorbeeld incheckt met je OV chipkaart of wanneer je contactloos betaalt met je pinpas. De NFC-simkaart werkt samen met de NFC-chip in je telefoon om te zorgen dat een betaling veilig verloopt.

Wat heb ik aan een NFC-simkaart?
Nou, het levert vooral veel gemak op! Er wordt op dit moment volop geëxperimenteerd met NFC-betalingen, vooral door banken. De apps van banken worden steeds geschikter voor draadloos betalen met je telefoon. Rabobank en ING lopen hiermee voorop. Als je Android 4.4 of hoger hebt, koppel je bij deze banken gemakkelijk je NFC-simkaart aan je bankrekening. Bij ING heb je, wanneer je de juiste smartphone hebt, niet eens een NFC-simkaart nodig. Heb je een iPhone, dan moet je nog even geduld hebben. Apple is namelijk nog bezig met de ontwikkeling van ‘Apple Pay’, een eigen betaalservice.

NFC-simkaarten bieden nog meer mogelijkheden. Je kan straks geld overmaken naar elkaar door alleen even de telefoons tegen elkaar te houden! Ook inchecken met je telefoon in het openbaar vervoer of bij een concert zal straks mogelijk zijn.

Allemaal heel gaaf, maar hoe zit het met de veiligheid?
Een NFC-simkaart werkt precies als je bankpas. Het is eigenlijk een kopie van je bankpas, wat betekent dat je per keer maximaal 25 euro contactloos kan betalen, en maximaal 50 euro per dag. Daarnaast is je simkaart beveiligd met een pincode of vergrendelscherm. Hij is dus eigenlijk nog een stukje veiliger dan je bankpas!

Raak je je telefoon kwijt of wordt hij gestolen, dan doe je eigenlijk precies wat je normaal ook zou doen. Je blokkeert de simkaart zo snel mogelijk en blokkeert daarnaast ook alle contactloze diensten bij je provider en je bank.

Hoe kom ik aan een NFC-simkaart?
Er zijn al enkele providers die NFC-simkaarten leveren, bijvoorbeeld Simyo. Meestal kan je, wanneer je bent ingelogd, op de website van je provider zien of je al over een NFC-simkaart beschikt. Als dat niet zo is, kan je een vervangende NFC-simkaart aanvragen, die je meestal binnen een paar werkdagen krijgt toegestuurd.

Let er wel even op dat wanneer je met NFC op je simkaart aan de slag wilt, je de NFC-Manager app nodig hebt. Die zorgt voor een veilige verbinding met je simkaart. Je downloadt deze app gratis in de Google Play Store. Gelukt? Dan kan je aan de slag met de apps van ING en Rabobank. De toekomst is hier!

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.