Apple: ook Google Nexus S kopieert iPhone

Apple noemt in de aanklacht tegen Samsung ook de Nexus S als toestel waarvan het design, de interface en de verpakking van de iPhone gekopiëerd zouden zijn. Daarmee heeft Apple indirect de aanval geopend op zijn concurrent Google.

Google Nexus S

In de aanklacht noemt Apple de Nexus S in een rijtje Samsung-producten die inbreuk zouden maken op patenten van Apple. De Nexus S beschikt echter niet over een variant op de Home-knop of de metalen rand, waarmee volgens Apple de aanblik van de iPhone wordt gekopiëerd. Het toestel is ook niet uitgerust met de door Apple aangehaalde TouchWiz-interface, maar met ‘stock Android’, waarin onder meer het hoofdmenu, de iconen en de indeling van de interface anders zijn.

De Nexus S wordt weliswaar gemaakt door Samsung, maar is op de markt gebracht door Google. Omdat Google de Nexus S verkoopt als ‘puur Android-device’, kan de aanklacht van Apple mede worden gezien als indirecte aanval op Google. Eerder deed Apple dat al met aanklachten tegen Motorola en HTC.

De aanklacht richt zich op een te grote gelijkenis van recente Android-toestellen van Samsung met de iPhone 3GS, zoals maandagavond bleek. Daarbij worden naast de Galaxy S ook veel providerversies van het toestel genoemd. Daaronder is de Epic 4G, een Galaxy S-variant met uitschuifbaar toetsenbord.

Samsung kondigde dinsdag aan wellicht een counterclaim in te dienen. Deze tegeneis zou gebaseerd zijn op patenten die Samsung bezit op het gebied van communicatiestandaarden, waarbij vermoedelijk op wifi wordt gedoeld.

Uit de aanklacht blijkt verder dat Apple tot nu toe 187 miljoen iOS-devices heeft verkocht. 108 miljoen daarvan waren iPhones. Daaronder rekent Apple alle versies van de smartphone sinds 2007. In de afgelopen vier jaar zijn er 60 miljoen exemplaren verkocht van de iPod touch, de mp3-speler van Apple. De tablet iPad ging in een jaar tijd ongeveer 19 miljoen keer over de toonbank.

Het is onduidelijk waarom Apple en Samsung ineens een conflict hebben over patenten. De beide bedrijven hebben een handelsrelatie omdat de Koreaanse fabrikant veel onderdelen levert voor iPhone, iPod en iPad. Vermoedelijk is het conflict onderdeel van onderhandelingen tussen beide bedrijven, waarbij Apple wellicht lagere prijzen voor onderdelen wil bedingen. Zulke aanklachten leiden lang niet altijd tot rechtszaken, maar worden vaak geschikt. Daarbij komen beide bedrijven overeen dat wederzijdse patenten gebruikt mogen worden. Ook moeten er vaak licentiegelden worden betaald door de partij die van patentinbreuk was beschuldigd.

Bron: Tweakers

Schrijft graag over gadgets, mobieltjes, Android. Heeft een passie voor lekker eten en koken. In het bezit van een Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab 2, iPad Mini, Samsung Galaxy Nexus. Tevens behoorlijk aan het hobbyen met de Raspberry Pi.